Fire gode råd til deg som skal bygge hytte
1. Vurder beliggenheten til tomten
Hytta er et feriested hvor man kan lade batteriene i en ellers hektisk hverdag. Å kose seg i sola, være aktiv og nyte noen late dager er fellesnevneren for de fleste av oss. Vi nordmenn elsker sola, og vil gjerne tilbringe så mye tid i den som mulig. Bygg derfor både hytta og uteområdene etter hvor sola treffer. Om morgensola treffer spiseplassen og grillen, og kveldssola treffer inngangspartiet har vurderingene mest sannsynlig ikke vært optimale.
Beliggenheten er også viktig å vurdere med tanke på hvor lang og vanskelig reiseveien er. Er det vei hele strekningen, eller må man gå et lite stykke? Kreves det båt eller ski på beina for å komme seg frem? Fremkommeligheten må vurderes – ikke bare for i dag og i morgen, men for mange år frem i tid. En hytte er en investering for flere generasjoner. Vurder derfor reiseveien nøye før tomten blir kjøpt!
Risør hytta er en moderne funkishytte med atrium, der uterom og innerom går lett over i hverandre.
2. Få en bekymringsfri hverdag med gode løsninger på hytta
Det er ingen hemmelighet at en hytte krever pleie og stell, men vi vil at det skal være så minimalt som mulig. Man er ikke mange dager på hytta i gjennomsnitt i løpet av et år, og vi vil derfor sørge for at det ikke blir mer arbeid enn nødvendig. Vurderinger om vindretning og snømengde bør være sentralt når man planlegger plassering av inngangspartiet. Å alltid komme frem til en hytte på vinteren med sperret inngang av snøfokk kan være frustrerende. Islagt trapp, kuldegrader og snø til lårene er ikke det beste møtet med ferieparadiset.
Sett deg derfor inn i værforholdene, og legg dette til grunn mens tegningene blir utformet. Vindretning og snømengde kan skape flere problemer enn bare foran inngangspartiet. Når snøen laver ned i takt med en varm gradestokk kan det haste å både få måkt tak og terrasse. De fleste av oss bor et stykke unna hytta, og har ikke mulighet til å måke så ofte. Dette legger vi til grunn under planleggingsprosessen, siden både materialer, byggemåte og vinkler kan bidra til å redusere hyppigheten av arbeidet. Vi anbefaler deg å ha et par tanker om dette når du skal bygge din egen hytte også.
Blåtind er en kompakt fjellhytte, som samtidig har et romslig preg.
3. Tenk praktisk – oppbevaring trengs også på hytta
Oppbevaring er et kjent og kjært tema når man bygger hus, men det er også like viktig på hytta. Ikke nok med at hytta krever oppbevaring til kjøkkenutstyr, sengetøy og håndklær, kreves det også mye plass til utstyr. Alt fra kajakker, skiutstyr, våtdrakter og sykler er ofte å finne på mange hytter, og dette må det beregnes plass til. Smarte oppbevaringsløsninger kan være plassbesparende. Noen tips til effektive løsninger er:
- Bruk taket til oppbevaring av større ting
- En bod med hyller og knagger vil være enklere å holde orden i
- Hold gulvet fritt og lag smarte systemer som for eksempel et skistativ
- Del boden inn i ulike soner, slik at utstyr som hører sammen er på samme sted
Hyttemodellen Trysil 1 er en stor og moderne hytte med plass til hele familien. Hytten har mange funksjonelle rom og flotte sosiale soner.
Bodplass og smarte løsninger kan man aldri få nok av. Den mest praktiske formen for oppbevaring vil vi påstå er en ekstra inngang. Når hele familien kommer hjem fra ski eller båttur vil man kunne legge fra seg alt utstyret her, uten at resten av hytta blir gjennomvåt.
Utformelsen av en slik gang legger til rette for kontroll på møkk og vann, samt praktisk oppbevaring. Materialene er valgt for å unngå slitasje, og rotet blir gjemt bort fra resten av hytta.
4 . Vurder også byggeprosessen – ikke la den bli unødvendig dyr
Ikke bare bør hytta og området rundt planlegges nøye, men det bør også byggeprosessen. Under byggingen kan det oppstå utfordringer man bør tenke nøye gjennom på forhånd. Selvsagt er vi i Systemhus her for å hjelpe deg og tilrettelegge så godt vi kan, men noen avgjørelser bør du også ha en viss formening om selv.
Ved hyttebygging er det ofte én kostnad mange kan glemme. De fleste hytter ligger ikke midt i byen med alle tjenester tilgjengelig. Derfor bør du nøye undersøke hva det vil koste å få fraktet materialene frem til tomten. Kan det kjøres hele veien? Eller må det fraktes et stykke med båt? Dette er faktorer som kan gjøre kostnadene større enn hva de egentlig bør være.
Vi i Systemhus vil hjelpe deg med å bygge hyttedrømmen
Å ha en hytte hvor man kan samle familie og venner til gode stunder er det mange som ønsker. Hyttelivet med rolige dager, morsomme aktiviteter og familietid høres forlokkende ut, og det med god grunn.
Vi i Systemhus vil gjerne hjelpe deg å oppfylle denne drømmen. Alle utfordringene og problemstillingene du møter på veien, skal vi hjelpe deg med. Vår jobb er å sørge for at du får den hytta du ønsker, og som passer dine behov.
Våre lokale byggmestere over hele landet er her for at du skal få den beste hjelpen. Vi er alltid klare for å svare på dine spørsmål, hjelpe deg med ulike utfordringer og bygge din fremtidige drømmehytte.