Funkishus
Funkishus med tidsriktig uttrykk
Funkishus og moderne hus kan være vanskelig å skille. På vårt folkemunne er det ikke så mange ulikheter, og stilartene blir ofte blandet sammen. Men teoretisk sett er det flere forskjeller. Og er egentlig det vi i dag kaller et funkishus, faktisk et funkishus?
Drømmer du om store vindusflater, rette linjer, naturlig lys og åpen planløsning? Da kan et funkishus være det rette valget for deg.
Våre funkishus
Hva er et funkishus?
Et funkishus er et moderne hus, men et moderne hus er ikke nødvendigvis et funkishus. Hva betyr egentlig dette? Og hvordan ser man forskjell? Det er et relativt stort spørsmål, med mange gråsoner. Vi utbyggere synes det kan være vanskelig å besvare slike spørsmål, da det er mye som kan gå under definisjonen.
Det vi vet er at funkisstilen eksisterte opprinnelig i perioden 1925 til 1940, og dagens såkalte funkishus er inspirert fra denne perioden. Husene bygget på tanken om at det skulle være funksjonelt og enkelt. Rette linjer, store flater og geografiske former preget stilen både utvendig og innvendig, i kombinasjon med lys og luft. Nye materialer som mur og stål ble brukt, og var ikke vanlig å se på andre hus i denne perioden.
De samme kjennetegnene er å se i dag, men grensen for hva som er et funkishus har sklidd noe ut i vår tid. Husstilen har blitt modernisert med tidsriktig uttrykk, akkurat som de fleste andre husstiler, og akkurat som alt annet i denne verden.
Lie er en spennende kompakt bolig i funkisstil. Arkitektene har jobbet med å få til en spesielt god plassutnyttelse tilpasset den moderne familie.
5 fakta om funkishus
Funksjon før form:
Funkishus, eller funksjonalistiske hus, følger prinsippet om at "form følger funksjon". Dette betyr at bygningens utseende og utforming styres av dens praktiske bruk heller enn estetiske hensyn.
Enkel og stilren design:
Funkishus kjennetegnes av en ren og enkel design, ofte med flate tak, store vinduer og rette linjer. Dekorasjoner og ornamentikk er minimale for å opprettholde en stilren estetikk.
Alsvåg er en funkisbolig med et stramt og moderne uttrykk.
Materialvalg:
Vanlige materialer i funkishus er betong, stål og glass. Disse materialene ble valgt for deres funksjonelle egenskaper og fordi de muliggjør store, åpne interiører og store vindusflater.
Lys og rom:
En sentral tanke innen funkisstilen er å skape lyse og luftige interiører. Dette oppnås ved å bruke store vinduer og åpne planløsninger, som slipper inn mye dagslys og gir en følelse av romslighet.
Gausel er en moderne og elegant enebolig som representerer husdrømmen til mange boligkjøpere.
Helse og hygiene:
Under funkisens fremvekst på 1930-tallet var helse og hygiene viktige aspekter. Arkitekturen skulle fremme god helse ved å skape boliger med god ventilasjon, gode lysforhold og lettstelte overflater.
Finn mer innspirasjon i vår huskatalog
I huskatalogen vår finner du utfyllende informasjon om alle våre husmodeller, du kan lese historier fra kunder som har bygd et Systemhus, og ikke minst bli inspirert til å bygge din drømmebolig!
Andre hustyper
Moderne hus
Drømmer du om store vindusflater og åpen planløsning som både er funksjonell og pen?
Tradisjonelle hus
Drømmer du om store vinduer, romantiske detaljer og skrått tak?
Herskapelige hus
Drømmer du om en flott fasade, romslig inngangsparti, søyler og sprosser?
Tomannsbolig
Drømmer du om å bygge hus, men har ikke behov for en hel enebolig?